dilluns, 23 de març del 2020

Marc històric, sociocultural i filosòfic de F. NIETZSCHE

Friedrich Wilhelm Nietzsche (Röcken bei Lützen, 15 d'octubre de 1844 - Weimar, 25 d'agost de 1900) fou un filòsof alemany, considerat actualment com un dels més influents en el pensament del segle XX.
Durant el segle XIX té lloc la revolució industrial. És un segle de grans revolucions i contrarevolucions, que acaben amb l'Antic Règim. De la revolució industrial sorgeixen noves classes socials. Té lloc l'imperi de Napoleó, la unificació d'Alemanya.
Les colònies americanes continuen la seva independència d'Europa, que estén el seu imperialisme a la resta del món.
En el pla sociocultural, destaquen el romanticisme, que reacciona contra l'imperi de la raó i imposa el sentiment com a mitjà d'apropar-se a la realitat. Culte a la vida, a la naturalesa, a la història. 
En aquest sentit hem de citar els grans músics: Beethoven, Schumann, Chopin, Schubert o Wagner, gran amic de Nietzsche. En literatura a Lord Byron, Goethe, Victor Hugo. A Espanya Espronceda, Bécquer, Zorrilla, entre d'altres. En pintura Goya, Renoir, Van Gogh, Monet.
Altres moviments importants d'aquest segle són el positivisme d'August Comte, i el marxisme. Apareixen els moviments obrers. No podem oblidar l'evolucionisme de Charles Darwin, el naixement de la psicologia experimental, o la psicoanàlisi.
En filosofia cal destacar el positivisme, l'utilitarisme, el pragmatisme americà i el marxisme ja citats. L'idealisme alemany de Fichte, Schelling i Hegel. L'irracionalisme com a reacció a l'idealisme que arriba a Nietzsche a través de Schopenhauer i el seu "El món com a voluntat i representació".

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada